Skip to content

UKK

Usein kysyttyä

Hyödyllisiä vinkkejä saunomiseen IKI-tuotteiden käyttöön.

Sauna

Yleistä

Suositeltu lämpötila IKI-kiukailla on n. 60-75 astetta.

Näissä tapauksissa syy löytyy yleensä ilmanvaihdosta. Saunassa on todennäköisesti tuloilmaventtiili alhaalla ja poistoilmaventtiili katossa. Näin ollen kaikki löyly nousee saunan kattoon eikä lähde ”kiertämään” alaspäin ollenkaan. Suosittelemme, että sähkökiukaalla varustetussa saunassa olisi tuloilma katon rajassa seinässä ja poistot sekä ylhäällä että lattian rajassa. Ylemmän poistoilmaventtiilin voi sulkea saunomisen ajaksi.

Ensimmäisenä kannattaa purkaa kivet pois ja tarkistaa vastusten kunto. Hajonneen vastuksen pystyy lähes aina toteamaan silmämääräisesti. Myös kiuaskivet ovat voineet pakkautua liian tiiviiksi, joten niiden uudelleenlatominen tai vaihto voi olla ajankohtaista.

Vinkkejä

Suosittelemme suojakaidetta varsinkin, jos on pieniä lapsia. Suojakaide ei kuitenkaan ole lain mukaan pakollinen, mutta uudiskohteissa jotkut tarkastajat saattavat sellaista vaatia (kuntakohtainen sääntö).

Voi, mutta se vaatii kiukaan alaosan uudelleen sähköistämistä ja kiukaan lähettämistä tehtaalle. Jos joku muu kuin IKI-Kiuas Oy muuttaa kiuasta, niin emme voi antaa tuotteelle takuuta.

Sähkökiukaat

Yleisohjeet

Yksityiskäytössä suosittelemme lohkottua oliviini, oliviinidiabaasi tai vulkaniitti kiuaskiveä. Kiven koko 5-10 cm.

Ammattikäyttöön (taloyhtiön saunat, uimahallit yms.) suosittelemme sähkökiukaiden vastusten kanssa kosketuksiin joutuvien kivien olevan KERKES-keraamisia kiuaskiviä.

Tämä riippuu täysin käyttömääristä. Kiviä kannattaa purkaa kiukaasta ja tarkistaa niiden kunto vähintään kerran vuodessa. Vanhat vaihdon tarpeessa olevat kivet rapautuvat helposti ja ne muuttuvat huokosiksi.

Jos ilmanvaihto on järjestetty oikein ja kiuas on mitoitettu oikein saunan kuutiotilavuuteen (m3) nähden, kiukaan lämpiäminen käyttökuntoon kestää n. tunnin. Saunan kuutiotilavuuden lisäksi tulee huomioida lasi- tai kivipinnat saunassa, joiden määrä kannattaa laskea tilavuuden päälle. Esim. jos sauna on 2x2x2,5=10 kuutiota ja siellä on (2×2,5=)5 neliön lasiseinä, niin laskennallinen kuutiotilavuus on 15 m3.

Kiviä purkaessa kannattaa käyttää hanskoja sekä pitkähihaista paitaa, koska verkon reunat saattavat olla teräviä. Sähkökiukaan verkko on kahdessa osassa (pl. Pilari-IKI 6,6 ja 7,5 kW). Poista kivet ensin ylemmästä verkosta ja nosta sen jälkeen ylempi verkko pois. Sen jälkeen alaosan kivet on helppo ottaa pois.

YLEISohjeet

Suosittelemme suojakaidetta varsinkin, jos on pieniä lapsia. Suojakaide ei kuitenkaan ole lain mukaan pakollinen, mutta uudiskohteissa jotkut tarkastajat saattavat sellaista vaatia (kuntakohtainen sääntö).

Voi, mutta se vaatii kiukaan alaosan uudelleen sähköistämistä ja kiukaan lähettämistä tehtaalle. Jos joku muu kuin IKI-Kiuas Oy muuttaa kiuasta, niin emme voi antaa tuotteelle takuuta.

Termostaattianturi tulee aina ohjauskeskuksen mukana.

Isoin ero on se, että UKU GB- ja Wave-keskuksissa on erillinen tehoyksikkö, joka sisältää piirikortin. Finlandia-mallissa piirikortti sijaitsee kiukaan alaosassa. Ero on siis johdotuksessa. Lisäksi UKU GB-ohjauskeskusta voi ohjata ohjainpaneelin lisäksi matkapuhelinsovelluksella. Fyysisestä asennusohjeesta näkyy, miten johdotus menee:

UKU GB Wi-Fi fyysinen asennusohje >>
Wave-ohjauskeskuksen fyysinen asennusohje >>
Finlandia-ohjauskeskuksen fyysinen asennusohje >>
Pro-B2-ohjauskeskuksen fyysinen asennusohje >>

Finlandia- ja Wave ohjauskeskus on max. 10 kW asti. UKU GB-ohjauskeskus on max. 18 kW ast. Wave- ja Pro-B2-ohjauskeskuksiin voidaan liittää S2-30 lisäkontaktori, jonka avulla ohjauskeskuksen voi liittää myös tehokkaampiin kiukaisiin.

PRO-B2 on erityisesti ammattikäyttöön (taloyhtiöt, uimahallit yms.) tarkoitettu ohjauskeskus, mihin voi liittää esim. Theben Simplexa -viikkokellon. Pro-B2-ohjauskeskuksen voi myös liittää talonohjausjärjestelmiin potentiaalivapaan kärjen ansiosta.

Kiukaan alareunassa on CE-merkintätarra, missä lukee kiukaan teho ja malli.

Kaikkiin kiukaisiimme saa varaosavastuksia. Vastukset voi ostaa verkkokaupasta: http://kiuas.fi/tuoteryhma/kiukaan-vastukset , jälleenmyyjiemme kautta tai olemalla yhteydessä myyntiimme.

Toimenpide vaatii kiukaan kytkemisen pois sähköverkosta, jonka voi tehdä vain luvat omaava sähkömies.

Puukiukaat

Yleisohjeita puukiukaille

Suosittelemme lohkottua oliviini, oliviinidiabaasi tai vulkaniitti kiuaskiveä. Kiven koko 5-10 cm.

Tämä riippuu täysin käyttömääristä. Kiviä kannattaa purkaa kiukaasta ja tarkistaa niiden kunto vähintään kerran vuodessa. Vanhat vaihdon tarpeessa olevat kivet rapautuvat helposti ja ne muuttuvat huokosiksi. Puukiukaissa kannattaa tarkistaa kivien kunto varsinkin kieppiputken keskeltä, missä on kiukaan kuumin kohta.

Jos ilmanvaihto on järjestetty oikein ja kiuas on mitoitettu oikein saunan kuutiotilavuuteen (m3) nähden, saunan lämpiäminen kestää n. tunnin. Saunan kuutiotilavuuden lisäksi tulee huomioida lasi-, hirsi- tai kivipinnat saunassa, joiden määrä kannattaa laskea tilavuuden päälle. Esim. jos sauna on 2x2x2,5=10 kuutiota ja siellä on (2×2,5=)5 neliön lasiseinä, niin laskennallinen kuutiotilavuus on 15 m3.

IKI T600 kiuaspiippu

Kyllä voi. Piipun asentaminen ei vaadi mitään erityisiä lupia.

Piippupaketti on lähtökohtaisesti RST:n värinen, mutta piippujaksot ovat tilauksesta mahdollista maalata lisähintaan. Tässä tapauksessa kannattaa kuitenkin varautua pidempään toimitusaikaan.

Musta on perusväri, mutta läpivientisarja on mahdollista tilata myös muissa väreissä (esim. ruskea, tiilenpunainen, harmaa). Hinta on sama kaikilla väreillä, mutta kannattaa kuitenkin varautua pidempään toimitusaikaan, jos väri on muu kuin musta.

Vakiona saa 2000mm, 2500mm ja 3000m piippupaketteja. Lisäksi lisämoduuleilla voi piippua jatkaa/modifioida 250mm, 500mm ja 1000mm paloin sekä 45 ja 90 asteen kulmilla. Maksimipituutta ei ole määritelty niin kauan kun vain muistaa tukipannoin tukea piipun liitoskohdista seinään tai muihin rakenteisiin.

Kaikki tarvittava, jos piippu viedään yhden läpiviennin läpi. Jos on useampi kerros, mistä piippu tulee viedä läpi, niin tarvitaan lisäksi keraamista eristevillaa sekä sisäkattokauluksia. Vesikatolle tuleva läpivientisarja ei kuulu piippupakettiin.

Kyllä voi huomioiden poistoputken halkaisijan asennusvaiheessa. IKI-kiukaissa poistoputken ulkohalkaisija on 115 mm.

Läpivientireikä kattoon on oltava 350 mm piipun kohdalla. Suojaetäisyys palaviin rakenteisiin piipun ulkoreunasta on 50 mm.